Marketing

Don't be a fool, zorg voor een warme talentpool!

Ervaren recruitment experts weten het als geen ander hoe waardevol het is om een goede talentpool te hebben. Het werven van potentiële kandidaten is namelijk een tijdrovende klus. Verlies de parels daarom niet uit het oog en start met je eigen talentpool.
Erik Hoogland
3 min

Don't be a fool, zorg voor een warme talentpool!

Ervaren recruitment experts weten het als geen ander hoe waardevol het is om een goede talentpool te hebben. Het werven van potentiële kandidaten is namelijk een tijdrovende klus. Als een sterke kandidaat afvalt voor functie X, wil je ze niet uit het oog verliezen. Misschien is het wel een hele goede match voor functie Y. Het niet uit het oog verliezen kan je voorkomen door een talentpool op te bouwen. 

Maar wat houdt een talentpool precies in en hoe krijg je zo’n pool vol met goede kandidaten? Lees maar snel door, dan duiken we er gelijk in! 

Inhoud

  • Wat is een talentpool?
  • Hoe bouw je een talentpool op? 
  • Hoe houd je kandidaten in een talentpool warm? 
  • Hoe behoud ik het overzicht van mijn talentpool?
  • De conclusie. Don’t be a fool, zorg voor een volle talentpool!

1. Wat is een talentpool?

Een talentpool is een database met potentiële kandidaten voor toekomstige vacatures. Het kan gaan om mensen die al eens hebben gesolliciteerd bij jouw bedrijf, maar ook om mensen die je op een andere manier hebt leren kennen, bijvoorbeeld via events of LinkedIn. Het is belangrijk om deze mensen warm te houden en te informeren wanneer er nieuwe vacatures openstaan, zodat je snel geschikte kandidaten kunt vinden op het moment dat je een nieuwe collega zoekt.

2. Hoe bouw je een talentpool op?

Er zijn verschillende manieren om een talentpool op te bouwen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

  1. Sollicitanten: de meest voor de hand liggende manier om een talentpool op te bouwen is door sollicitanten die net buiten de boot zijn gevallen, toe te voegen aan je database. Stuur ze een vriendelijke afwijzing en vraag of ze het goed vinden om in je talentpool te worden opgenomen. Op deze manier kan je ze op de hoogte houden van toekomstige vacatures.
  2. LinkedIn: LinkedIn is de ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Met behulp van allerlei filters of juist door je eigen netwerk kan je gemakkelijk kandidaten vinden die goed bij je bedrijf passen. Voeg ze toe, stuur ze een berichtje en wie weet bouw je zo aan jouw talentpool. 
  3. Evenementen: bezoek evenementen waar jouw doelgroep aanwezig is, zoals congressen, beurzen of netwerkborrels. Op deze manier kan je nieuwe contacten leggen en mensen toevoegen aan jouw talentpool.
  4. Referral recruitment: maak gebruik van referral recruitment om je talentpool uit te breiden. Schakel je huidige werknemers in om mensen aan te dragen die goed bij je bedrijf passen.

3. Hoe houd je jouw talentpool warm?

Het opbouwen van een talentpool is één ding. Het behouden van talenten is een tweede. Het warmhouden van de contacten zorgt ervoor dat kandidaten niet je bedrijf vergeten en je snel je talentpool kan aanspreken als er een nieuwe vacature vrijkomt. Hier volgen een aantal tips om de talentpool warm te houden: 

  1. Nieuwsbrief: stuur regelmatig een nieuwsbrief naar jouw talentpool met daarin informatie over je bedrijf, de nieuwste ontwikkelingen en recent gepubliceerde vacatures.
  2. Persoonlijk contact: houd persoonlijk contact met je talentpool. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van events (of borrels) waar je collega’s, maar ook toekomstige collega’s voor uitnodigt. Laat ze zien (en meen dit oprecht) wat voor een leuk bedrijf je hebt en maak ze op die manier warm voor je talentpool. 
  3. Feedback: vraag je talentpool om feedback over je bedrijf, je processen en/of je recruitmentproces. Dit helpt zowel bij het verbeteren van de processen als een luisterend oor bieden aan toekomstige collega’s. 
  4. Social media: zet social media in om in contact te blijven met je talentpool. Deel foto’s van die reis naar de zon met het gehele team, stuur een foto van de kantoorhond en schrijf LinkedIn posts over de successen van het bedrijf, bijvoorbeeld.

4. Hoe behoud ik het overzicht van mijn talentpool?

Lekker bezig! Je hebt een talentpool vol met potentiële kandidaten opgebouwd en je hebt ook nog manieren gevonden om ze warm te houden. Dat gaat lekker zeg! Alleen hoe houd je het overzicht, hoe weet je wie er precies zit in je talentpool? En welke vacature had je ook alweer voor diegene in de gaten? Het is van belang om dit goed te noteren, anders loop je het risico dat je ze toch nog uit het oog verliest. Dan is alle moeite voor niets geweest!

Je hebt natuurlijk nog de ouderwetse methodes om dit bij te houden in Excel, maar je kan hier ook een ATS-systeem voor gebruiken. Deze software is speciaal ontworpen voor recruitment en is uitermate geschikt om het overzicht te bewaren. Mocht je meer willen weten over ATS-systemen, klik dan even door!

5. Conclusie

Een talentpool kan je veel tijd en moeite besparen bij het werven van nieuwe medewerkers. Er zijn verschillende manieren om een talentpool op te bouwen, zoals het toevoegen van sollicitanten die net buiten de boot zijn gevallen, het bezoeken van evenementen en het gebruik van social media. Door regelmatig contact te houden met jouw talentpool en ze op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en vacatures, kan je jouw talentpool warm houden en snel geschikte kandidaten vinden wanneer je ze nodig hebt.

In andere woorden, don’t be a fool en zorg voor een warme talentpool!