Marketing

Alles wat je moet weten over Recruitment Process Outsourcing (RPO)

RPO staat voor Recruitment Process Outsourcing. Deze term wordt gebruikt om het uitbesteden van het recruitmentproces te beschrijven.
Erik Hoogland
3 min

Alles wat je moet weten over Recruitment Process Outsourcing (RPO)

RPO staat voor Recruitment Process Outsourcing. Deze term wordt gebruikt om het uitbesteden van het recruitmentproces te beschrijven. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen van RPO en is het een slimme beslissing om RPO in te zetten voor jouw organisatie? In dit blog behandelen we deze vragen met je.

Inhoud

1. Wat betekent RPO?
2. Hoe Recruitment Process Outsourcing werkt
3. De voordelen van RPO
4. Of RPO geschikt is voor jouw bedrijf
5. Conclusie

1. Wat betekent RPO?

Recruitment Process Outsourcing (RPO) is het proces waarbij een bedrijf besluit om het werving- en selectieproces naar nieuw personeel uit te besteden aan een ander bedrijf, een derde partij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recruiters of recruitment organisaties, ook wel bekend als RPO-dienstverleners. 

De dienstverlener kan of het gehele of een deel van het recruitmentproces overnemen. Zoals het plaatsen van vacatures tot het screenen van kandidaten en het uitvoeren van achtergrondcontroles. 

RPO kan worden toegepast op zowel tijdelijk als vast personeel en kan worden geïmplementeerd voor alle of een deel van de vacatures binnen een organisatie.

2. Hoe werkt Recruitment Process Outsourcing?

Het RPO-proces begint met een uitgebreide analyse van de personeelsbehoeften van de organisatie. Denk hierbij aan vragen zoals:

 • Voor welke functie wordt er een nieuwe werknemer gezocht? 
 • Aan welke eisen moet deze werknemer voldoen? 
 • Hoe gaan we op zoek naar de ideale werknemer? 

Op basis van deze analyse ontwikkelt de RPO-dienstverlener een strategie voor het wervings- en selectieproces van personeel die past bij de behoeften van de organisatie. 

Vervolgens werkt de dienstverlener samen met de organisatie om vacatures te plaatsen, kandidaten te screenen, sollicitatiegesprekken te voeren en referenties te controleren. 

De RPO-dienstverlener blijft betrokken bij het proces totdat de vacature is ingevuld.

3. De voordelen van RPO

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van RPO, waaronder:

 • Kostenbesparing: RPO kan kostenbesparend zijn voor organisaties omdat het zelf niet hoeft te investeren in het opzetten van een recruitment team of een ATS-systeem
 • Kwaliteit: RPO-dienstverleners zijn vaak experts in het vinden van gekwalificeerde kandidaten. Zij hebben veel ervaring hiermee. Hierdoor kan de kwaliteit van de nieuwe werknemer hoger zijn dan bij traditionele wervingsmethoden.
 • Efficiëntie: RPO-dienstverleners hebben expertise in wervingsprocessen en kunnen het proces stroomlijnen, waardoor het sneller en efficiënter wordt.
 • Schaalbaarheid: RPO kan schaalbaar zijn, wat betekent dat organisaties het kunnen gebruiken voor alle of een deel van hun vacatures, afhankelijk van de behoeften van de organisatie. Dit betekent dat je ook sneller kunt afschalen als de behoefte even minder hoog is. 
 • Risicobeheersing: RPO-dienstverleners kunnen een deel van het risico op het inhuren van de verkeerde kandidaat wegnemen, omdat ze vooraf een grondige screening en selectie uitvoeren.

4. Is RPO geschikt voor jouw bedrijf?

Of RPO geschikt is voor jouw organisatie hangt af van verschillende factoren, denk hierbij aan: 

 • De grootte van jouw bedrijf 
 • De frequentie waarmee je nieuwe medewerkers nodig hebt
 • Voor wat voor soort functies je medewerkers zoekt 
 • De interne capaciteit om het wervingsproces uit te voeren  
 • De kosten voor een RPO-dienstverlener

Als je organisatie regelmatig nieuwe medewerkers nodig heeft en moeite heeft om gekwalificeerde kandidaten te vinden, kan RPO een goede oplossing zijn. RPO kan ook geschikt zijn als je organisatie snel groeit en je snel gekwalificeerde medewerkers nodig heeft. Echter, als je organisatie al een goed geolied wervingsproces heeft en de kosten van RPO te hoog zijn, kan het misschien niet de juiste oplossing zijn. 

5. Conclusie

Recruitment Process Outsourcing kan een waardevol hulpmiddel zijn voor organisaties die behoefte hebben aan een efficiënter en effectiever wervingsproces. Door het uitbesteden van het wervingsproces aan een gespecialiseerde dienstverlener kunnen organisaties kosten besparen, de kwaliteit van nieuwe medewerkers verbeteren en het proces stroomlijnen. Als jouw organisatie overweegt om RPO te gebruiken, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het geschikt is voor jullie behoeften en capaciteiten.