Tools

ATS-systeem: wat is het en hoe werkt het?

ATS staat voor Applicant Tracking System. Het is een (online) softwareprogramma dat door recruitment organisaties wordt gebruikt om het recruitmentproces van A tot Z te volgen.
Erik Hoogland
3 min

ATS-systeem: wat is het en hoe werkt het?

Een ATS-systeem is een belangrijk onderdeel geworden van het recruitmentproces. Maar wat is een ATS-systeem precies, hoe werkt het in de praktijk en wat zijn populaire ATS-systemen in Nederland? In dit blog gaan we al deze vragen voor je beantwoorden. 

Inhoud

1. De betekenis van ATS en wat je ermee kan
2. Hoe een ATS werkt in de praktijk
3. Voorbeelden van populaire ATS-systemen in Nederland 

1. Daar gaan we! Wat is een ATS?

ATS staat voor Applicant Tracking System. Het is een (online) softwareprogramma dat door recruitment organisaties wordt gebruikt om het recruitmentproces van A tot Z te volgen. Hierdoor kan het recruitmentproces efficiënter ingericht worden, voor zowel de recruiter als de kandidaat. 

Het efficiënter inrichten van het recruitmentproces klinkt goed!  Maar wat kan ik precies met zo’n ATS? Met behulp van een ATS kan je: 

  • Nieuwe vacatures aanmaken en publiceren 
  • Potentiële kandidaten zoeken en selecteren 
  • Kandidaten uitnodigen voor een gesprek
  • Kwalitatief mindere kandidaten afwijzen 
  • Overzicht bewaren door te communiceren vanuit één plek
  • Rapportages en overzichten bouwen

Door deze werkzaamheden uit te voeren met behulp van een ATS en dus deels te automatiseren bespaar je veel tijd, zie je geen een kandidaat over het hoofd en kan het recruitmentproces nog efficiënter ingericht worden. 

2. Een voorbeeld van een ATS in de praktijk

Wanneer een sollicitatie binnenkomt in een ATS wordt de sollicitatie automatisch gescand op zoekwoorden en criteria die relevant zijn voor de functie waarvoor gesolliciteerd wordt. Als de sollicitatie voldoet aan deze criteria, wordt deze doorgestuurd naar de volgende fase van het sollicitatieproces, bijvoorbeeld een gesprek met een recruiter.

3. Voorbeelden van ATS-systemen

In Nederland zijn er verschillende ATS-systemen beschikbaar om het recruitmentproces te organiseren. Enkele populaire ATS-systemen in Nederland zijn:

  • Otys: een software ontworpen om het gehele recruitment proces te automatiseren. Het systeem biedt verschillende functies voor het beheren van sollicitanten en het optimaliseren van het recruitmentproces, zoals vacatureplaatsing, cv parsing, kandidaat tracking en rapportage. Het systeem heeft ook een mobiele app die het voor recruiters en kandidaten mogelijk maakt om onderweg sollicitaties te beheren. Otys is vooral populair bij kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Het systeem heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt eenvoudige integratie met andere systemen, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor bedrijven zonder IT-afdeling.
  • Connexys: Dit ATS-systeem is onderdeel van Bullhorn (een wereldwijde speler op het gebied van recruitment software) en is ontworpen om het volledige wervingsproces te automatiseren en te optimaliseren.
  • Carerix: een ATS-systeem met een geïntegreerde CRM-oplossing en een breed scala aan functies, zoals matchen van kandidaten, workflow beheer en rapportage.
  • Recruitee: een cloud-based ATS-systeem dat gericht is op het vereenvoudigen van het wervingsproces, inclusief functies zoals vacature plaatsing, kandidaat tracking en team samenwerking.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk ATS-systeem unieke functies en kenmerken heeft. Het is daarom van belang om vooraf na te denken over wat voor soort ATS bij je past. Denk bijvoorbeeld na over alle werkzaamheden die je wilt verrichten in een ATS, wat de kosten zijn en of je recruitment team wel zit te wachten op zo’n systeem (en automatisering). 

Zodra een ATS eenmaal geïntegreerd is in de organisatie en alle werkprocessen hierop ingericht zijn is het veel (onnodig) werk om hier vanaf te stappen.