Marketing

Employer branding: bouw een sterk merk als werkgever

In de concurrerende arbeidsmarkt van nu is het voor bedrijven niet langer voldoende om simpelweg te adverteren met hun vacatures en te hopen dat ze de beste kandidaten kunnen verleiden. Dat was vroeger misschien dé methode, maar dit werkt anno 2023 niet meer.
Erik Hoogland
5 min

Employer branding: bouw een sterk merk als werkgever

In de concurrerende arbeidsmarkt van nu is het voor bedrijven niet langer voldoende om simpelweg te adverteren met hun vacatures en te hopen dat ze de beste kandidaten kunnen verleiden. Dat was vroeger misschien dé methode, maar dit werkt anno 2023 niet meer. In plaats daarvan moeten bedrijven zich richten op het opbouwen van hun employer brand om toptalent aan te trekken en te behouden. 

In deze blogpost gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

Inhoud

 • Het concept van employer branding en het belang hiervan
 • De stappen en strategieën voor het creëren van een sterke employer brand
 • De veelgestelde vragen over employment branding
 • Hoe Soorce kan bijdragen om je employer branding te versterken
 • Conclusie

Voordat we de diepte induiken wil ik nog even de volgende quote met je delen. De quote is afkomstig van Simon Sinek, de bedenker van onder andere de Gouden Cirkel:

"Customers will never love a company until the employees love it first’’.

Klinkt diepgaand, toch? Het geeft goed weer hoe belangrijk het is om als werkgever een sterk merk op te bouwen. Niet alleen om je bedrijf te positioneren als aantrekkelijke werkgever voor nieuwe collega's, maar ook zeker voor je huidige team. Collega's die goed op hun plek zitten en het bedrijf een warm hart toedragen zullen dit ook overbrengen naar de buitenwereld. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Die vraag gaan we nu voor je behandelen.

1. Wat is employer branding eigenlijk?

Employer branding is het proces van het creëren en bevorderen van een positief imago van een bedrijf als werkgever. Het bevat alles wat een organisatie doet om zichzelf aantrekkelijk te maken voor potentiële (toekomstige) werknemers en om de loyaliteit van huidige werknemers te versterken. Het gaat dus om het opbouwen van een sterk merk als werkgever, waarmee een organisatie zich onderscheidt van andere werkgevers.

2. Waarom is goede employer branding van belang?

Employer branding is van groot belang voor bedrijven, omdat het helpt bij het aantrekken van de juiste kandidaten voor vacatures en het behouden van talentvolle werknemers. Door een sterk merk als werkgever op te bouwen, trekt een organisatie kandidaten aan die beter passen bij de cultuur en waarden van het bedrijf, wat leidt tot hogere betrokkenheid en productiviteit. Bovendien kan een sterk werkgeversmerk helpen bij het verminderen van de kosten voor werving en selectie.

3. De stappen van employer branding

Employer branding omvat verschillende stappen die een bedrijf kan nemen om zichzelf als aantrekkelijke werkgever te presenteren. De stappen zijn als volgt:

 1. Analyseer de huidige reputatie van het bedrijf als werkgever.
 2. Bepaal het gewenste imago van het bedrijf als werkgever.
 3. Ontwikkel een strategie om het gewenste imago te bereiken.
 4. Communiceer het gewenste imago naar de juiste doelgroepen.
 5. Monitor en meet het succes van de employer branding strategie.
 6. Vergeet dit proces niet met enige regelmaat te herhalen!

4. Employment branding strategie

Om een succesvolle employer branding strategie te ontwikkelen, zijn er verschillende aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Het gaat hierbij om:

 • Cultuur en waarden: het bedrijf moet duidelijk communiceren welke waarden en cultuur zij uitdragen. Dit helpt om potentiële werknemers aan te trekken die bij de organisatie passen. Doe dit ook echt vanuit de hart van het bedrijf. Als je dit niet gebeurt prikken potentiële werknemers hier snel genoeg doorheen en zijn de rapen gaar. 
 • Employer value proposition (EVP): dit is een uniek aanbod dat een bedrijf doet aan potentiële werknemers. Het gaat hierbij om de combinatie van salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur.
 • Candidate experience: Het is belangrijk om een positieve ervaring te bieden aan potentiële kandidaten, vanaf het moment dat zij solliciteren tot het moment dat zij worden aangenomen of afgewezen.
 • Social media: Social media kan een krachtig middel zijn om een sterk werkgeversmerk op te bouwen. Door actief te zijn op social media kan een organisatie haar imago als werkgever versterken en potentiële kandidaten aantrekken.

5. Veelgestelde vragen over employer branding

Wat is het verschil tussen employer branding en recruitment?

 • Employer branding gaat over het opbouwen van een sterk merk als werkgever, terwijl recruitment zich richt op het vinden en aannemen van de juiste kandidaten voor openstaande functies. Employer branding is dus een bredere strategie dan recruitment, omdat het zich richt op het aantrekken van talent op lange termijn.

Hoe meet je het succes van een employer branding strategie?

 • Het succes van een employer branding strategie kan worden gemeten aan de hand van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van sollicitanten, het aantal sollicitaties, de retentie van werknemers en de kosten voor werving en selectie. Ook kan er gebruik worden gemaakt van enquêtes onder werknemers en sollicitanten om te meten hoe het werkgeversmerk wordt ervaren.

Hoe belangrijk is een sterk werkgeversmerk voor een bedrijf?

 • Een sterk werkgeversmerk is van groot belang voor een bedrijf, omdat het kan helpen bij het aantrekken van talent en het behouden van huidige werknemers. Bovendien kan het bijdragen aan een positieve reputatie van de organisatie, wat kan leiden tot een betere concurrentiepositie op de arbeidsmarkt.

6. Soorce & employer branding

Zoals hierboven beschreven staat stap 4 in het teken van communiceren: het communiceren van het gewenste imago naar de juiste doelgroepen. Een goede strategie opstellen om het imago te versterken is één ding. Het overbrengen van de boodschap is net zo belangrijk. 

Bij het stukje communiceren kun je gebruikmaken van Soorce. Onze service zoekt en vindt niet alleen de juiste doelgroep, je kan ons vervolgens ook gebruiken om de boodschap te verkondigen. We helpen jou met het opstellen van de juiste boodschap en sturen dit naar de juiste doelgroep. Dit doen we door gepersonaliseerde berichten te sturen via LinkedIn. Meer weten? Bekijk hoe het werkt en hoe Soorce kan bijdragen aan het versterken van jouw merk.

7. Conclusie

Employer branding is een belangrijke strategie voor bedrijven die talentvolle werknemers willen aantrekken en behouden. Door een sterk merk als werkgever op te bouwen en te communiceren, kan een bedrijf zich onderscheiden van andere werkgevers en de juiste kandidaten aantrekken die passen bij de cultuur en waarden van het bedrijf. Het is belangrijk om een duidelijke strategie te ontwikkelen en deze regelmatig te monitoren en aan te passen waar nodig.